dinsdag 14 juni 2011

Love is where the (chocolate ) heart is

2003 het jaar dat Balkenende onze minister president was, Jamai op nummer 1 stond, het één van de warmste zomers ooit was, de friet kapsalon werd uitgevonden, Bruce Almighty in de bioscoop draaide en het jaar dat Jilles & Alphonse elkaar ontmoeten. En omdat ik altijd wel een reden kan verzinnen voor een feestje, is acht jaar liefde reden voor deze, misschien wel een beetje decadente, maar overheerlijke taart . Dus toen Jilles mij vroeg hem een bloemloze chocoladetaart te bakken stond ik direct in de startblokken. Bloemloos omdat Jilles geen zetmeel kan verdragen. Chocolade omdat het de ultieme liefdes afrodisiacum is.  Wist je trouwens dat Casanova iemand veel beter kon verleiden met heel veel chocolade dan met een fles drank! Dus lieve Jilles & Alphonse geniet er van en nog vele vele jaren.

Wat heb je nodig:
6 eieren
170 gram boter
290 gram pure chocolade ( +70 %)
70 gram fijne kristal suiker
½ theelepel zout
2 theelepels vanille extract
Beetje poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180C. Neem een springvorm van ongeveer 22 cm. Beboter de bakvorm en knip een stuk bakpapier op maat voor de onderkant.

Breek de chocolade in stukken en verwarm deze met de boter in een steelpan op een lage temperatuur.
Roer regelmatig zodat de chocolade en boter goed vermengd zijn ( anders kan de chocolade aanbranden). Als het de boter en chocolade gesmolten zijn ,zet je het vuur uit en laat je het ongeveer 10 min afkoelen.

Breek 6 eieren en scheidt de eierdooier en het eiwit in twee aparte (grote) kommen.
Met een elektrische mixer mix je 35 gram van de suiker en mix je de eierdooiers  zo ongeveer 2 min. De eierdooiers moeten licht van kleur en luchtig zijn.
Lepel een klein beetje van het chocolade mengsel door de eierdooiers. Roer dit goed door elkaar. Schep vervolgens de rest van het chocolademengsel door de eierdooiers en voeg het vanille extract en het zout toe.
Was de klutsers van de mixer goed af en mix de eiwitten ongeveer 1 min. op een lage stand. Voeg de overige suiker toe en mix op een hoge stand ongeveer 2 min tot het eiwit stijf is.
Laat de helft van het eiwit in het chocolademengsel vallen en schep dit door elkaar ( roer niet! ) als je geen eiwit meer ziet schep je de andere helft erdoor. Doe het mengsel voorzichtig in de bakvorm en bak dit 40 min.
Versier met poedersuiker.

Een heerlijke taart met de textuur van een brownie, wie daar niet verliefd op kan worden!


5 opmerkingen:

  1. En weer..... ik heb hem geproefd. Lekker luchtig, maar boordevol chocola. Wie daar niet vrolijk van wordt? Ik in iedergeval wel. Aja

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Pop,
    Wij hebben het mes in het hart gezet...en de taart was heeeeeerlijk! Onze dank is groot. Gaat trouwens erg goed samen met opgeklopte mascarpone!
    Jilles & Alphonse

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor je leuke reaktie op mijn blog.
    Mooie naam Pleun.
    Mijn jongste van 4 heet ook zo!
    Doeg,
    Bjør

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er mooi uit!
    Mag ik vragen, is die chocolade misschien van Max Havelaar?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Beste Anoniem,

    Ik probeer alleen biologische en scharrel producten te gebruiken, behalve als het om koffie gaat.

    ;)haha

    BeantwoordenVerwijderen