zaterdag 11 juni 2011

Hail to the Queen ( Victoria dan ;)

Na wat speurwerk op internet ( Wikipedia is mijn beste vriend ) kwam ik erachter dat Queen Victoria ( 1837-1901 ) dol was op een stukje taart aan het einde van de middag, de afternoon tea. Iets wat wij hier in Nederland the high tea noemen, klinkt toch wat chiquer!  Vooral de traditionele sponge was bij de queen favoriet, normaal met frambozenjam en slagroom vandaag met een heerlijke puree van verse frambozen. Een recept om je vingers bij af te likken. Zou Victoria dat nou ook hebben gedaan? Een sponge is een luchtige taart met een wat zwaardere vulling. Omdat de vulling voor een deel is gemaakt met slagroom kan je hem maar 1 á 2 dagen bewaren.



Wat heb je nodig:

200 gram bloem
200 gram fijne kirstalsuiker
200 gram boter (op kamertemperatuur)
4 eieren
1 theelepel bakpoeder
300 gram frambozen
2 zakjes vanille suiker
150 ml slagroom
Een beetje poedersuiker




Verwarm je oven voor op 180 graden. Neem twee bakvormen van 20 cm, belangrijk het moeten twee dezelfde bakvormen zijn! Beboter de bakvormen en knip een stuk bakpapier op maat voor de onderkant.

Doe de boter en suiker in een grote beslagkom en mix met een elektrische mixer tot het een smeuïg licht geel geheel. Vervolgens mix je 1 ei per keer in het mengsel. Dus 1 ei dan 1 min. mixen en dan het volgende ei etc.

Zeef de theelepel bakpoeder in de bloem en zeef vervolgends de helft van de bloem door het mengsel. Gebruik een metalen lepel om de bloem voorzichtig door het mengsel te scheppen. Zodra je geen los meel meer ziet kan je de andere helft van het meel door het mengsel scheppen.
Verdeel het mengsel over de twee bakvormen en egaliseer ze met de achterkant van een lepel of mes.
Zet de twee taarten in het midden van de oven voor ongeveer 20 of 25 min.
Je kan zien of de taart gaar is als je een sateprikker in het midden van de taart prikt en deze er schoon uitkomt. Laat de twee taarten eerst 10 min. afkoelen in hun bakvorm alvorens je ze op een rooster helemaal laat koelen.

Prak in een kom de framozen tot een puree samen met een zakje vanillesuiker.
Klop de slagroom stijf met het andere zakje vanille suiker. Plaats 1 van de taart helften op een mooi bord of taartschaal. Leg de helft met de bovenkant naar beneden zodat je een een mooie egale ondergrond hebt. Smeer op de helft eerst de frambozen puree en dan de slagroom. Vervolgend zet je de andere helft erop en bestrooi je deze met een beetje poedersuiker.
Een heerlijke taart voor de zomer door de frisse frambozen.

4 opmerkingen:

  1. Wow, dat ziet er lekker uit. Een echt kunstwerk. En hij is ook lekker, want ik heb hem geproeft!!! Als of een engeltje.....
    Heerlijk. Aja

    BeantwoordenVerwijderen
  2. One to go please!
    Jilles

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beautiful! Both the cake and the blog!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hey Pleun, way to go girl. Looking forward to following you and your baking adventures!

    María

    BeantwoordenVerwijderen