woensdag 9 november 2011

Lady Grey

Ik ben een beetje een anglofiel en dat uit zich in het per jaar zeker 1 keer bezoeken van de UK, het verslinden van geschiedenisboeken over dit land, het kijken naar, teveel, britse comedies en natuurlijk het eten. Wat mij het meeste trekt is de rustieke landelijke keuken. Goede producten en niet te veel poes pas. Dit recept kwam ik tegen in de nieuwe Jamie Oliver " Brittain" en ik moest het proberen, maar dan wel met mijn eigen twist. Dus ipv Earl Grey ben ik voor de Lady Grey gegaan. Vroeger dronk ik elke dag bakken Lady Grey  met veel melk en een klontje suiker. Nu, om niet te veel zwarte thee binnen te krijgen, drink ik het zo af en toe bij en dit recept past het natuurlijk perfect. Dit is echt een soort  brood en niet een lichte cake. Erg goed dus om te vervangen voor bijvoorbeeld het brood bij de lunch en lekker om met boter te besmeren. 

Wat heb je nodig:
6 Lady Grey theezakjes
400 gr. gedroogd fruit ( ik heb gekozen voor rozijnen, cranberries, abrikoos, appel en pruim)
1 sinaasappel
1 ei
250 gr. fijne kristalsuiker
400 gr. zelfrijzend bakmeel
1 theelepel specerijen ( kaneel, gember, etc.. wat jij lekker vindt)
1 verse nootmuskaat
1 citroen
50 gr. geroosterde hazelnoten ( of andere noten zoals pecan of walnoten)
Doe 4 van de theezakjes in een kom met 300ml kokend water. Laat even een aantal minuten trekken en gooi de zakjes weg. Doe al het gedroogde fruit in een kom en rasp hier de schil over van de sinaasappel ( maak deze wel eerst goed schoon) Schenk er dan de thee over en mix dit door elkaar. Laat het zeker 6-8 uur staan totdat het gedroogde fruit alle thee heeft opgenomen.
Verwarm je oven voor op 180C en bekleed je bakblik met bakpapier.
In een kom klop je het ei en voeg je het fruit toe samen met 150 gr. suiker. Zeef hierover het meel en de specerijen. Rasp hier ook een aantal keer flink de nootmuskaat ( 4 keer ) over. Schenk het sap van de sinaasappel er over en doe er de noten bij. Mix dit allemaal heel goed door elkaar en schep in het bakblik. Bak dit ongeveer 1 uur en 10 minuten. Je kan na die tijd  even een cocktail prikker in het midden prikken en als deze er schoon uitkomt is de cake klaar.  
Voor de siroop pak je een steelpan met 200 ml koud water. Hang hier de twee resterende theezakjes in en voeg de geraspte schil en het sap van 1 citroen toe. Laat dit op een laag vuur langzaam verhitten tot het water kookt, haal de theezakjes uit het pannetje. Doe er dan de rest van de suiker bij (100 gr) en laat dit weer koken zonder te roeren! Laat dit ongeveer 8 min zachtjes doorkoken tot dat de siroop dik is.
Haal het brood uit de oven en met een lange cocktailprikker maak je overal gaatjes boven op.Schenk de siroop dan langzaam over het hele brood tot je geen siroop meer ziet. Laat ongeveer 1 uur staan voor je het brood uit het bakblik haalt.
Eet ze!

zondag 30 oktober 2011

Pleun's Spotlight on Cookbooks

For me, autumn and winter is the time of the year to stand in the kitchen for hours on end and cook up a feast. From pies and cakes to grand lunches and spicy meals. I love to try out new recipes and when approved, by me and friends and family, they go into my cookbook journal and will be used again for years to come.
The cookbook market is now overflowing with new books so here is a small selection of some recent favorites I wanted to share with you. Treat yourself to one, or surprise a loved one this holiday season.

Let’s start off with our lovely Jamie Oliver and his Jamie’s Great Britain cookbook. I have three Jamie cookbooks; two of them I use frequently and the last one (Jamie’s 30-Minute Meals) I found somewhat disappointing. For me the layout was just too messy and it was lacking the clarity I like while cooking from a recipe. So when I got a look at his new cookbook I was pleasantly surprised that the layout was back to normal! Similar to his America, Spain and Italy cookbooks, this one features a lot of original classic dishes and dishes with Jamie’s own personal twist.
I think a lot of people still think of British cooking as inferior but let’s be honest, the days when that you got - at worst – only a bit of limp lettuce and slice of grainy tomato, or -at best – a dollop of coleslaw with lots of mayonnaise as a side dish are long gone. British cooking is now an inspiration to cooks and chefs everywhere. Jamie in particular is adamant on using local and seasonal products.
The book is organized in themed chapters, including Breakfast, Pub Grub, New British Classics, Afternoon Tea, Sunday Lunch, Condiments and many more. You might wonder if it doesn’t feature a lot of the same recipes also used in Gordon Ramsay’s Great British Pub Food – well, there is some overlap but the books are both perfect on their own and actually really complement each other. For me the recipes that I can’t wait to try are the Root Vegetable Crisps, Earl Grey Tea Loaf and Highland Mussels with Whiskey!

Do you remember, when you were younger, your mother would tell you to eat your veg and that it would be the hardest chore you could possibly imagine? The veggies were cooked till they were light green and had the consistency of milky porridge. Thank goodness we have evolved from that point! Vegetables are back! And back in a good way. Cooked to perfection and seasoned to complement and not disguise the wonderful flavor of the vegetable.
Last year it was Ottolenghi and his masterful Plenty cookbook; this year it is River Cottage Veg Every Day! by Hugh Fearnley-Whittingstall that has me salivating over the pages, 415 pages of inspiration!
What I love about this book is that the vegetables take on many different roles. From dips and side dishes to delicious mains. Many people are still of an opinion that vegetables are only complementary to, for instance, meat and that a whole dish containing only vegetables is boring. This book proves them wrong! I can’t wait to try out the Roasted Beetroot Soup with Horseradish Cream, Pasta with Fennel Rocket and Lemon, the Cauliflower and Chickpea Curry and the Cannellini Bean Hummus.

I have a penchant for baking. It is like meditating and it eases my mind. Oh, and as for the end product; well something sweet is always good in my book. So with The Great British Bake Off just reaching its finale on BBC 2, I got my baking itch again and these two books really got me all exited.
The spin-off baking book The Great British Bake Off: How to Bake the Perfect Victoria Sponge and other Baking Secrets is, in my opinion, a real gem. It features a lot of sweet and savory dishes, both classic and contemporary. I mean Mary Berry’s (queen of baking) Chocolate Roulade is something that you have to have eaten at least once in your lifetime; a technical challenge but very rewarding. The recipes are very easy to follow and some have a lot of pictures explaining every step of the baking process.

Last year’s winner of the show, Edd Kimber, has written his own baking cookbook, The Boy Who Bakes, and what a lovely book it is
. Every recipe has a short intro on why he likes and loves it so much. This makes it much more personal than the average cookbook. Soon I will be trying out the Nutella and Banana Bites and the Coconut Cream Cheese French Toast.
If you are interested in baking you can always have a look on my baking blog: www.sweetandco.blogspot.com (in Dutch).

You can find these books at www.abc.nl

woensdag 19 oktober 2011

The healthy cupcake

Het is alweer een tijdje geleden dat ik mijn laatste recept hier op de blog zetten. De voornaamste reden was dat ik weinig heb gebakken en nog van de laatste zonnestralen heb genoten na deze abominabele zomer. Nu de avonden steeds langer worden en ik de warmte van thuis opzoek begint het weer te kriebelen. Ik ben weer aan de slag gegaan en ben begonnen met deze gezonde carrotcake cupcakes.


Als je aan cupcakes denkt, denk je niet direct:  gezond. Meestal zijn het kleine caloriebommen. Lekkere bommen, maar wel vol vet en suiker. En omdat het niet altijd feest kan zijn ben ik op zoek gegaan naar een cupcake waar je niet gelijk een abonnement op de sportschool hoeft te nemen.  Een gezonde cupcake vol gezonde voedingsstoffen, die je eventueel ook makkelijk aan je kinderen kan geven, zonder dat je je als ouder schuldig gaat voelen over wat voor chemische rotzooi erin zit. Ik heb alleen de creamcheese icing met volle producten gebruikt. Dit omdat ik in principe tegen light producten ben. Als je geniet, geniet dan ook echt! Natuurlijk hoef je de icing niet te maken. Zonder zijn ze óók erg lekker.
 

Wat heb je nodig voor 12 cupcakes
140 gram volkorenmeel
140 gram havermeel ( te krijgen bij de biologische winkel)
3 eetlepels agave siroop of honing
1 eetlepel bakpoeder
1 theelepel kaneel
½ theelepel zout
150 gram klein geraspte wortel
50 gram gehakte walnoten en of pecans
2 kleine eieren
klein potje ongezoete appelmoes ( te krijgen bij de biologische winkel)
3 eetlepels olie ( dit kan raapzaad, pinda, of bijvoorbeeld zonnebloem olie zijn)

Voor de icing
125 gram creamcheese
40 gram boter
150 gram poedersuiker
1 eetlepel natuurlijke vanille essence


Mix alle droge ingrediënten in een grote kom. Doe hier de geraspte wortel bij en de walnoten. In een andere kom kop je de eieren goed los met een vork en voeg je de appelmoes toe. Meng het eimengsel met de drogen ingrediënten. Doe dit niet te lang, schep het echt maar een aantal keer door tot je geen meel meer ziet. Schep vervolgens in een muffin vorm en bak ze in een voorverwarmde oven op 175C ongeveer 20-25 minuten.


woensdag 17 augustus 2011

A slice of reality

Er is maar een zeer select gezelschap, die al weet wat ik nu aan de grote klok ga hangen. Ik heb het jaren goed verborgen gehouden, bang dat ik er op aan gekeken zal worden. Dat men mij met andere ogen zal gaan bekijken en schimpende en spottende opmerkingen zou maken. Het zit namelijk zo: ik ben een reality tv junkie. Wat!!!!! Ja ik weet het,  ik weet het. Geen weldenkend mens kijk naar die troep behalve moi. Van de Bachelor tot The real housewives of New York, ik bekijk het. Natuurlijk heb ik ergens mijn grenzen en kijk ik niet alles, maar waar die grens precies te vinden is, is vaag. Vorige week begon een van mijn favoriete reality shows: Project Runway en tja om dit te vieren moest ik iets bakken om daarna met een kopje thee te genieten van de aftrap van dit seizoen. Het moest iets heerlijk decadents zijn, dat perfect  zou passen bij mijn pet peeve. Uiteindelijk besloot ik Double Chocolate Plum Crumb Bars te maken en ze waren net zo fijn als die eerste aflevering!

Wat heb je nodig:
200 gram boter ( kamer temperatuur)
250 gram bloem
50 gram bruine suiker
1/4 theelepel zout
450 gram pure chocolade ( waarvan het liefst 200 gram chocolate chips )
1 blik Sweetened Condensed Milk ( 400 ml) te krijgen bij de toko of grote Albert Heijn
Ongeveer 80 gram jam. De pruimenjam, die ik voor dit recept heb gebruikt, komt van een boerderijtje vlak buiten Haarlem.

Men neemt een groot vierkant of een rechthoekig  bakblik. Deze beboter je eerst voor je met bakpapier de onderkant en zijkanten bekleedt.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
In een grote kom mix je de boter, suiker en zout samen tot een smeuïge massa. Vervolgens voeg je er bloem aan toe en mix je het tot een kruimelig deeg.
Gebruik ongeveer 3/4 van het deeg en bekleedt daar de onderkant mee. Druk goed aan! Bak ongeveer 12 min in de oven. Laat ongeveer 30 min koelen voor  je verder gaat.
Neem een magnetron vaste schaal en doe hier 250 gram chocolade in en de Sweetened Condensed Milk. Zet dit ongeveer 1 min in de magnetron en roer regelmatig ( om de 10 sec ) tot het een vloeibaar geheel is. Verspreidt dit over de onderkant in de bakvorm.
Neem vervolgens de rest van het kruimelige deeg en verdeel dit over de chocolade. Neem daarna de chocolate chips en strooi die weer over deze laag.
Maak het geheel af door de jam met kleine schepjes te verdelen.
Zet deze overheerlijke Double Chocolate Plump Crumb Bars 30 minuten in de voorverwarmde oven. Daarna eerst heel goed af laten koelen om het daarna in stukken te snijden en er van te genieten.

zaterdag 30 juli 2011

A taste of summer

Al dagen valt het met bakken uit de hemel en is de lucht donker. Wat is er gebeurd met die lange zwoele zomers uit mijn jeugd, zo lang geleden? Die zomers die zo eindeloos leken waar het altijd warm was en er geen spatje regen viel. Ligt het aan mij, of zijn die zomers echt voorbij? Voorgoed opgesloten in de echelon van mijn geheugen. Vorige week moest ik iets doen om te voelen dat het zomer was. En als de zon niet gaat schijnen en de regen blijft aanhouden, dan moet je je eigen zomer maar creëren in de vorm van een taart. Voor mij geen zomer zonder de overvloed aan zomerfruit en in dit geval de bosbes. Hoe heerlijk ik die als kind al vond. Zelf plukken in het bos en dan je buik eraan rond eten. De keuze was dan ook snel gemaakt toen ik de bakken zag liggen in de winkel. Het moest en zou een Blueberry pie worden. De taart is gemaakt in een echte pie dish maar je kan natuurlijk ook een springvorm gebruiken. Geniet!

Kleine waarschuwing: Deze taart maak je niet 'eventjes er tussendoor'. Vooral de korst vergt nogal wat tijd, maar ach het regent toch buiten dus tijd zat!

Wat heb je nodig voor de korst:
450 gram bloem
230 gram koude boter in kleine vierkantjes
100 ml ijswater
1 theelepel zout
1 theelepel suiker
1 ei ( geklutst)
deegroller
pie vorm

Mix de bloem, zout en suiker goed door elkaar.
Voeg de koude boter toe en vermeng deze met een vork of met een deegmenger door het meel.Het eindresultaat ( +/- 8 min. ) mag niet groter zijn dan bijv. couscous. Gebruik je handen niet!
Maak een kommetje in het meel en voeg ongeveer 50 ml ijswater toe. Met je vork roer je tot je een soort deeg krijgt. Voeg als het moet meer water toe, maar probeer het met zo min mogelijk water. Als het niet meer lukt met je vork, kneed je het deeg met je handen een paar keer. Hou het deeg niet te lang vast de boter mag absoluut niet smelten. Verdeel het deeg in twee bollen: de 1 net iets groter dan de ander. Verpak ze in huishoudfolie en bewaar ze minstens 2 uur in de ijskast.
Na dit uur haal je de bollen eruit. Doe wat bloem op de eerste bol en je deegroller en rol tot een grote ronde plak. Bekleed je pievorm ermee. Je hoeft de pievorm niet van te voren te beboteren.

Rol de andere plak uit en steek er kleine sterretjes uit met een vorm. Zet de pievorm en de sterretjes terug in de ijskast voor ongeveer 1 uur.

Wat heb je nodig voor de vulling:
750 gram bosbessen
50 gram rietsuiker
2 grote eetlepels maizena
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel citroenschil

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de bosbessen in een grote kom en voeg alle ingrediënten toe. Roer dit goed om en zorg ervoor dat de bosbessen niet meer droog zijn.
Haal de pie vorm uit de ijskast en schep het bosbessenmengsel erin. Bekleed de bovenkant met de sterretjes en besmeer deze met het eimengsel.
Zet het in de oven en verlaag de temperatuur na 15 minuten tot 180 graden. Laat de pie zo'n 50 minuten bakken.  De korst moet goudbruin zijn en de bosbessen moeten bubbelen. Haal uit de oven en laat de pie zeker 3 uur koelen. Heerlijk met slagroom of gewoon zo.

zaterdag 9 juli 2011

De taart van mijn tante


Een van mijn eerste taarten was de Appeltaart van Tante Ali. Toen zij naar een bejaardenwoning ging nam ze een doos met recepten niet mee en die kwam bij ons terecht. De appeltaart heb ik menig keer gemaakt en haar dat gelukkig ook laten weten.

Mijn tante Ali overleed in 2007 op 103 jarige leeftijd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik altijd een beetje bang voor mijn tante Ali ben geweest. Als zus van mijn opa kwam ze regelmatig logeren bij mijn opa en oma en ik had altijd een groot ontzag voor haar. Zij had op alle vragen antwoord en een zeer uitgesproken mening. Nu heb ik spijt dat ik haar niet meer heb gevraagd. Hoe is het om twee oorlogen te hebben meegemaakt; om de straten nog vol te zien met paard en wagen en: wat aten jullie als traktatie vroeger. Het is eeuwig jammer dat ik die vragen nooit heb gesteld. Gelukkig heb ik nog wel haar recept in schoonschrift en ben ik aan de slag gegaan. Wel heb ik ook nog wat van mijn eigen ingrediënten aan toegevoegd. ( Een beetje van mezelf en een beetje van Tante Ali zeg maar :)




Wat heb je nodig:

Voor het deeg:
4 ons bloem
2 ons suiker
2 ons boter
2 eieren
ruim 1 theelepel bakpoeder

Vulsel:
zuinig 1 ons rozijnen
½ ons sucade
1 ons amandelen
3 grote ( zure ) appelen
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel kaneelpoeder
½ oranje snippers

De boter ( koud) door de bloem hakken, zodat deze goed met elkaar vermengd zijn. Verder de suiker,eieren en bakpoeder toevoegen, waarna dit deeg zeer goed wordt gekneed.
Nadat de vorm is bestreken met boter en bestrooid met een weinig paneermeel, wordt een laag deeg op de bodem en langs de rand van den springvorm gelegd.
Voor het vulsel worden de appelen geschild en in kleine stukjes gesneden, de sucade, oranjesnippers en amandelen gesnipperd. Dit wordt met de rozijnen het gember en het kaneelpoeder er goed doorheen geroerd. Hiermee wordt de vorm tot boven aan den rand gevuld, waarna het geheel wordt afgesloten door dunne rolletjes deeg, die bij wijze van deksel de taart afsluiten. In elk gaatje van het roostertje (deksel) wordt een gepelde amandel gelegd. Baktijd ongeveer een uur in een matig verwarmde oven ( 1.15 uur op 180 graden)

Zoals altijd heb ik er weer van genoten. Dank u Tante Ali!

maandag 20 juni 2011

Yummy yummy yummy I got love in my tummy of is het bananenbrood?

Het is natuurlijk heel gezond dat stoppen met roken. Je krijgt er meer lucht door, een mooiere huid, voelt je vitaler en je past opeens niet meer in je broeken. Zo is het gekomen dat ik sinds ik ben gestopt met roken "enigszins" ben aangekomen en omdat ik al niet echt heel dun was, moet het eraf en snel ook! En hoe lekker ik al die taarten en andere baksels ook vind, er moet streng worden opgetreden tegen al die overtollige kilo's. Vandaar dan ik hard aan het sporten ben geslagen en omdat ik een hoog schaamte gevoel heb, wordt er alleen binnen in de huiskamer gesport, waar de kat minzaam toekijkt voor ze weer in slaap sukkeld. Voor de tv hups ik me een slag in de ronde met mijn gewichtjes en op de roeimachine ben ik de Amstel al -tig keer heen en weer geweest. Na het sporten moet ik natuurlijk weer op krachten komen en dat doe ik dan met mijn bananennotenbrood: gezond en lekker. Nou ja vooral lekker......

Wat heb je nodig: 

3 rijpe bananen ( geprakt )
125 ml zonnebloemolie
150 gram fijne kristal suiker
2 eieren
3 eetlepels melk
½ theelepel vanille extract
400 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram stukjes walnoot
1 limoen
poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180 C en beboter de cakevorm

Mix in een grote beslagkom de olie en de suiker voeg de eieren en de geprakte banaan toe en met een elektrische mixer mix ongeveer 2 minuten. Voeg de melk toe en de vanille extract en roer dit met een metalen lepel door het beslag. Doe het meel in de kom en roer dit tot het helemaal is opgenomen. Als laatste voeg je de stukjes walnoot toe. Dit alles doe je in de cakevorm en bak je voor ongeveer 50 minuten. Haal het brood uit de oven en laat minstens 1 uur koelen in de cakevorm.

Het glazuur maak je door de limoen uit te persen en net zoveel poedersuiker toe te voegen tot het een witte smeerbare pasta is geworden. Smeer dit op de afgekoelde cake.