Een van mijn eerste taarten was de Appeltaart    van Tante Ali. Toen zij naar een bejaardenwoning ging nam ze een doos met    recepten niet mee en die kwam bij ons terecht. De appeltaart heb ik menig keer    gemaakt en haar dat gelukkig ook laten weten.
Mijn tante Ali overleed in 2007 op 103    jarige leeftijd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik altijd een beetje bang voor    mijn tante Ali ben geweest. Als zus van mijn opa kwam ze regelmatig    logeren bij mijn opa en oma en ik had altijd een groot ontzag voor    haar. Zij had op alle vragen antwoord en een zeer uitgesproken mening. Nu heb ik spijt dat ik haar    niet meer heb gevraagd. Hoe is het om twee oorlogen te hebben meegemaakt; om    de straten nog vol te zien met paard en wagen en: wat aten jullie als    traktatie vroeger. Het is eeuwig jammer dat ik die vragen nooit heb gesteld.    Gelukkig heb ik nog wel haar recept in schoonschrift en ben ik aan de slag    gegaan. Wel heb ik ook nog wat van mijn eigen ingrediĆ«nten    aan toegevoegd. ( Een beetje van mezelf en een beetje van Tante Ali zeg    maar :)    
Wat heb je nodig:
Voor het deeg:
2 ons suiker
2 ons boter
2 eieren
ruim 1 theelepel bakpoeder
Vulsel:
zuinig 1 ons rozijnen
½ ons sucade
1 ons amandelen
3 grote ( zure ) appelen
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel kaneelpoeder
½ oranje snippers
De boter ( koud) door de bloem hakken, zodat    deze goed met elkaar vermengd zijn. Verder de suiker,eieren en bakpoeder    toevoegen, waarna dit deeg zeer goed wordt gekneed.
Nadat de vorm is bestreken met boter en    bestrooid met een weinig paneermeel, wordt een laag deeg op de bodem en langs    de rand van den springvorm gelegd. 
Voor het vulsel worden de appelen geschild en in    kleine stukjes gesneden, de sucade, oranjesnippers en amandelen gesnipperd.    Dit wordt met de rozijnen het gember en het kaneelpoeder er goed doorheen    geroerd. Hiermee wordt de vorm tot boven aan den rand gevuld, waarna het    geheel wordt afgesloten door dunne rolletjes deeg, die bij wijze van deksel de    taart afsluiten. In elk gaatje van het roostertje (deksel) wordt een gepelde    amandel gelegd. Baktijd ongeveer een uur in een matig verwarmde oven ( 1.15    uur op 180 graden)
Zoals altijd heb ik er weer van genoten. Dank u    Tante Ali! 


Hij was heerlijk. Zeker wel een taart met karakter, dus wellicht een echte tante Ali-taart (zo te horen). Geen baksel voor mietjes, zal maar zeggen.
BeantwoordenVerwijderenEn omdat Tiemen niet kwam opdagen op het werk, kreeg ik nog een tweede stuk. Was helemaal goed.
Tjeerd Big Edie Elias-van der Heide
He dat wist ik helemaal niet; dat tante Ali zo'n bakster was en dat haar recepten bewaard zijn gebleven. Leuk!
BeantwoordenVerwijderenlijkt me een heerlijk recept, jammie.
Groet,
Tessel
Wat een heerlijke tante!
BeantwoordenVerwijderenJilles
Tante Ali was een bijzonder mens! Tot het laatst toe was ze in alles en iedereen geinteresseerd. En het recept van zo'n echte ouderwetse appeltaart met gemberpoeder, kaneel en amandelen is tijdloos.... altijd goed.
BeantwoordenVerwijderenAja