Sinterklaas is weer in het land en volgende      week is het zover Sinterklaasavond. Tegenwoordig vier ik het niet meer, maar      er was een tijd dat Sinterklaas niet weg te denken was uit mijn leven. Al      midden november vroeg ik aan mijn moeder of ik mijn schoen kon zetten en de      reclame blaadjes van de speelgoedwinkel werden meerdere malen goed      bestudeerd totdat ze uiteindelijk als vodden uit elkaar vielen. Op de avond      zelf moest er eerst flink worden gezongen, tot er opeens hard op de deur      werd gebonst en er een hand door een patrijspoort kwam, die handen vol met      snoep door de boot slingerde. Voor elk cadeau was er een passend gedicht en      tussendoor kwam de warme chocomelk, banketletter en gevuld speculaas op      tafel. Goede herinneringen dus. 
Maar toen ik een tijdje geleden weer eens      gevuld speculaas proefde ,was het niet het zelfde. Het was zacht en veel te      zoet! Tijd dus om het zelf maar eens te gaan maken: vandaar dit recept! Je      hoeft natuurlijk niet zelf je spijs te maken, maar het is wel zo lekker. Ik      heb een grotere hoeveelheid gemaakt, ook voor een ander recept dat later zal      volgen. Trouwens zelfgemaakt spijs moet je minstens 3 dagen in de ijskast      laten rusten dus begin op tijd! 
Voor het spijs heb je nodig:
 250      gr. amandelen zonder vel
1 eetlepel citroenrasp
250 gr. suiker
1 ei ( geklopt)
1 eetlepel citroenrasp
250 gr. suiker
1 ei ( geklopt)
Doe de amandelen, citroenrasp en suiker in een      keukenmachine en maal dit helemaal fijn. Het beste is om het te pulsen      anders komt er te veel olie vrij van de amandelen. Als het bijna fijn is      voegt je het ei er beetje bij beetje toe. Kijk uit dat je niet te veel      hakt anders krijg je marsepein. Rol het spijs in plastic folie en leg      het  een aantal dagen in de ijskast. 
Voor het gevuld speculaas heb je nodig:
Een vierkant bakblik bekleed met bakpapier      
300 gr. van het amandelspijs
125 gr. donkere basterdsuiker 
2 eetlepels speculaaskruiden ( of maakt je      eigen kruidenmengsel 
door kaneel, kardemom en gember te combineren) 
150 gr. koude boter 
2 eetlepels melk 
2 eieren 
ongeveer 1 ½ lepel rozenwater
Ongeveer 12 amandelen.
Zeef het meel en meng dit met de suiker en      kruiden. Voeg de koude boter toe en de melk en met twee mensen snij dit tot      een deeg. Dit vergt wat werk maar uiteindelijk krijgt je een soepel      deeg, probeer alleen je handen op het eind te gebruiken om te kneden. Leg      het deeg zeker een uur in de ijskast om weer op te stijven. 
Klop de eieren      los en hou een klein beetje apart in een ander bakje. Bij het grootste deel van het eiermengsel voeg je het rozenwater toe en prak dit beetje bij beetje door het      spijs. Het spijs moet goed vloeibaar zijn en geen klonten meer bevatten.
Haal het deeg uit de ijskast en verdeel in      twee delen. Doe wat bloem op een deegroller en rol het in een      dikke plak en bekleed het bakblik. Voeg dan het spijs toe, probeer hier de      randen wat vrij te houden. Van het andere deel van het deeg maak je ook een      plak en deze leg je hier weer bovenop. Druk het deeg aan de zijkanten aan.      Versier de bovenkant met de amandelen en bestrijk met het overgebleven      eimengsel. Bak het speculaas in een voor verwarmde oven voor ongeveer 45      min. Als de speculaas gaar is laat hem dan zeker 2 uur koelen in het      blik alvorens hem af te laten koelen op een rooster.
Eerst nog even flink zingen en daarna eet      smakelijk!
Oh Pleun... wat een verleidelijke hapjes, zalig. En dan niet van die fabrieksdingen. Ik heb wel eens gehoord dat er amanderspijs gemaakt wordt van witte bonen (gekookt welliswaar) met amandel essence. Wij gaan voor PUUR genieten. Aja
BeantwoordenVerwijderenhey Pleun,
BeantwoordenVerwijderenBen gisteren begonnen met de amandelspijs...voormij is 5 december op maandag en dat blijft zo. Dan is het feest en is de gevulde speculaas klaar. Morgen ga ik verder.
Ben erg benieuwd. Maar zo te ruiken,is de amandelspijs o,o, zo lekker. Groetjes,
Cootje van B.